Wallonië voert momenteel tal van plannen uit binnen diverse domeinen zoals duurzame ontwikkeling, armoedebestrijding, projectfinanciering ... Deze plannen hebben meestal een vaste looptijd.
-
Gewestelijke Beleidsverklaring (2019-2024)
De Verklaring van het Gewestelijk Beleid zet de ambities van de Waalse Regering uiteen doorheen haar zittingsperiode. De verklaring, getiteld "De moed hebben om te veranderen zodat de toekomst rooskleuriger wordt", bevestigt een verlangen naar verandering, met name door werk veel beter te waarderen en te belonen, en met modern bestuur.
-
Herstelplan van Wallonië
In mei 2021 stelde de Waalse Regering het Hertelplan van Wallonië voor. Na de verschrikkelijke overstromingen van juli 2021 werd het plan aangepast en werden hier de uitdagingen van de wederopbouw in opgenomen. In maart 2022 werden ook prioritaire acties gedefinieerd in samenwerking met de vertegenwoordigers van milieuorganisaties, vakbonden en werkgeversorganisaties.
Plan Horizon Proximité
Om de leegstand en trage commerciële heropleving van de Waalse stadscentra aan te pakken, heeft de Waalse Regering het Plan Horizon Proximité gelanceerd om de centra van Waalse steden en dorpen nieuw leven in te blazen en de lokale handel te steunen.
Stratégie Circular Wallonia (2021-...)
Met de strategie voor de ontwikkeling van de circulaire economie wil de Waalse Regering de duurzame productie van goederen en diensten mogelijk maken en de industriële vernieuwing stimuleren. Deze strategie berust op 10 ambities met meer dan 60 maatregelen en heeft rechtstreeks betrekking op de Waalse bedrijven maar ook op de samenleving, de publieke spelers en de burgers.
Infrastructuurplan (2020-2026)
Binnen dit plan wordt 2 miljard euro vrijgemaakt voor de instandhouding van het gewestelijke wegennet (bruggen en tunnels inbegrepen) en de aanleg van nieuwe infrastructuren voor zachte en collectieve mobiliteit.
Plan voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen (2020-2024)
Met het plan voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen wil Wallonië de strijd aangaan tegen elke vorm van discriminatie en gendergelijkheid opnemen in alle gewestelijke beleidslijnen. Het plan telt 44 concrete maatregelen die ingevoerd zullen worden tegen het einde van de legislatuur en bedoeld zijn om de genderongelijkheid weg te werken, zowel binnen de privésfeer als binnen een professionele context.
Lucht-Klimaat-Energieplan 2030
Het Lucht-Klimaat-Energieplan (PACE) 2030 is een herziening op de tekst aangenomen in 2019 en ontstond naar aanleiding van een grootschalig participatief proces. Het plan bevat de noodzakelijke maatregelen om nieuwe welvaart te creëren via een koolstofvrije economie die bijdraagt tot een betere levenskwaliteit voor iedereen. Met dit plan verbindt Wallonië zich resoluut tot het doorvoeren van structurele veranderingen ten gunste van het klimaat.
Plan tegen racisme (2023-2026)
Het eerste plan tegen racisme telt 38 maatregelen die acties mogelijk maken op verschillende niveaus zoals de strijd tegen discriminatie, de professionele inschakeling van personen van vreemde origine en het voeren van een actief beleid voor diversiteit en tegen discriminatie.
LGBTQIA+ Plan (2022 - 2024)
Via dit plan worden de rechten van deze diverse gemeenschap verdedigd en wordt de strijd aangebonden met discriminatie. Het telt 16 maatregelen waaronder een verdubbeling van het budget voor de 7 Maisons Arc-en-Ciel en hun verenigingen, gratis gespecialiseerde gezondheidszorg voor LGBTQIA+-personen in de medische huizen, een uitgebreid opvangaanbod voor LGBTQIA+-personen die werden verstoten door hun familie en/of vrienden ...
Gewestelijke Mobiliteitsstrategie (2019-2030)
Wallonië wil tegen 2030, via de modal shift, een mobiliteitssysteem creëren dat voor iedereen vlot, toegankelijk, gezond en veilig is. In mei 2019 nam de Waalse Regering de Gewestelijke Mobiliteitsstrategie aan die dient als leidraad voor beslissingen en actieplannen tot 2030 om de doelstellingen van de modal shift te halen.