En bref
Bent u houder van een jachtrecht en wilt u uw jachtoogsten digitaal indienen om de werkzaamheden van uw jachtraad te vereenvoudigen?
Als persoon die verantwoordelijk is voor de jachtrechten in een gebied, bent u verplicht om de gegevens over jachtoogsten en wildsterfte voor uw jachtgebied(en) te verstrekken aan:
- de jachtraad waarvan u lid bent, of
- het Departement Natuur en Bos (DNB) van de Waalse Overheidsdienst Landbouw, Natuurlijke Hulpbronnen en Leefmilieu (SPW ARNE), als u geen lid bent van een jachtraad
Jachtraden zijn verplicht om de gegevens voor elk jachtseizoen gegevens naar de SPW ARNE te sturen in de vorm van een jaarverslag.
Deze gegevens over jachtoogsten en wildsterfte zijn belangrijk omdat ze het mogelijk maken om:
- trends in de ontwikkeling van populaties vast te stellen, een beter begrip te krijgen van hun staat en
- bij te dragen aan een beargumenteerd beheer van soorten
Alle oogsten van alle wildsoorten moeten worden gemeld, BEHALVE oogsten van HERTEN.
VEREENVOUDIGDE SAMENWERKING MET DE SPW ARNE
Aanvankelijk moest u uw oogst- en wildsterftegegevens op een papieren formulier invullen en naar uw jachtraad sturen. De jachtraden moesten vervolgens alle ontvangen gegevens verzamelen, verwerken en terugsturen naar de SPW ARNE via een ander papieren formulier.
Om de verwerking en compilatie van uw gegevens te vereenvoudigen, hebben het DNB en DEMNA, als onderdeel van het project ‘ChasseOnWeb’, één uniek gegevensverzamelingsformulier geïntroduceerd dat verschillende voordelen biedt:
- Rechtstreeks online invoeren, via computer, tablet of smartphone, op het moment en met de frequentie die u wenst
- Gegevensvalidatie per keer of aan het einde van het seizoen
- Snellere verwerking van gegevens voor het DNB en DEMNA
- Het opstellen van activiteitenrapporten van de jachtraden op een eenvoudigere en semi-geautomatiseerde manier
Gegevens kunnen per jachtgebied worden ingevoerd:
- door de houder van de jachtrechten die verantwoordelijk is voor het verzamelen
- door een derde of een jachtraad die een volmacht heeft ontvangen (zie ‘Delegatiemodel’ in de rubriek ‘Toelichtende documenten’ hieronder)
VERPLICHTE RAPPORTAGE
Elk jaar moeten de jachtraden aan het DNB van de SPW ARNE het activiteitenrapport van hun jachtgebieden sturen, zoals:
- de uitdagingen die in dit jachtseizoen aangepakt moeten worden
- de belangrijkste wildsoorten waarvoor de coördinatie van het jachtbeheer een prioriteit vormt
- de gegevens over hun jachtgebieden:
- aantal
- cartografie
- totale oppervlakte bos en weiland
- dichtheid van de populaties
- beoordelingen van de dichtheid:
- voor Edelherten
- voor belangrijke soorten in het gebied van de jachtraad
- aanduiding van de beoogde dichtheden
- de gebruikte beoordelingsmethoden
- beoordelingen van de dichtheid:
- de gemeenschappelijke beheerregels:
- voor soorten waarvoor een afschotplan geldt en
- voor belangrijke soorten waarvoor geen wettelijk afschotplan geldt
- oogsten en sterfte: gedetailleerde inventaris van alle onttrokken soorten (jacht of vernietiging) en alle dood aangetroffen soorten op het grondgebied van de jachtraad
- wildschade:
- voor herten en wild zwijnen
- per betreffende soort
- en het aantal verzoeken om schadevergoeding en een inschatting van het totale bedrag van deze schadevergoedingen
TOEGANKELIJKHEID EN VERSPREIDING VAN GEGEVENS
Gegevens die online zijn ingediend, worden verzameld via een beveiligde verbinding.
Ze zijn uitsluitend toegankelijk voor:
- bepaalde medewerkers van het DNB en DEMNA en het team van ‘ChasseOnWeb’ voor zover strikt noodzakelijk voor de uitvoering van hun taken
- vertegenwoordigers van de jachtraden voor het grondgebied van hun leden
Gegevens over jachtoogsten en wildsterfte kunnen buiten de SPW ARNE geaggregeerd worden verstrekt, op een niveau dat de jachtgebieden overstijgt, zoals: aan gemeenten, provincies, Wallonië of jachtraadsectoren.
Met andere woorden, in deze mededelingen kunnen houders van de jachtrechten niet worden geïdentificeerd en kunnen statistieken niet worden gekoppeld aan een bepaald grondgebied.
In de rubriek ‘Toelichtende documenten’ hieronder vindt u de verklaring met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens die via het online formulier zijn verzameld.
GEBRUIK BIJ VOORKEUR HET ONLINE FORMULIER!
Om uw jachtoogsten aan te geven en wildsterfte te rapporteren, vult u het onderstaande online formulier in of laat u dit door een derde partij invullen (zie de rubriek ‘Formulieren’).
U kunt nog steeds de afzonderlijke papieren formulieren gebruiken en uw jachtraad vragen of deze bereid is om uw oogstgegevens via het online formulier in te voeren.
Points d'attention
Controleer voordat u het online formulier invult of uw jachtraad de oogstgegevens reeds via Cynegeweb invoert. Als dat het geval is, hoeft u uw gegevens niet in te vullen via dit online formulier !
Met het online formulier kunt u de oogstgegevens van alle soorten wild (behalve Edelherten) invoeren die tijdens het jachtseizoen in een bepaald gebied zijn onttrokken.
Invoerperioden :
- voor het jachtseizoen 2023-2024 kunnen oogsten worden ingevoerd van 1 juli 2023 tot en met 31 oktober 2024
- voor het jachtseizoen 2024-2025 kunnen oogsten worden ingevoerd van 1 juli 2024 tot en met 31 oktober 2025
Minimaal één formulier per gebied :
De formulieren zijn gecodeerd per gebied. Met andere woorden, een houder van jachtrechten voor vier jachtgebieden moet minstens vier formulieren invullen.
Er kunnen meerdere formulieren worden ingediend voor hetzelfde gebied tijdens hetzelfde seizoen. Door jachtacties in te voeren en in te dienen wanneer ze hebben plaatsgevonden, krijgt het DNB een overzicht van de jachtoogsten die al zijn onttrokken tijdens het lopende seizoen. Maar let op dat u niet opnieuw dezelfde jachtoogsten invoert !
En détail
Houders van jachtrechten, die verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van gegevens over jachtoogsten en wildsterfte in een of meer jachtgebieden.
Jachtraden die verplicht zijn om een samenvatting van de gegevens van jachtoogsten voor hun jachtgebied in te dienen.
Deze werkwijze heeft geen betrekking op jachtraden die hun gegevens invoeren via Cynegeweb.
Samengevat: 1- voor wie is deze werkwijze van toepassing? 2- gegevens die op het onlineformulier moet worden ingevuld 1- WIE Deze procedure is op u van toepassing als u:
Een delegatiemodel is beschikbaar in het gedeelte ’Toelichtende documenten’ hieronder.
2- GEGEVENS In het online formulier wordt u gevraagd om de volgende gegevens aan te geven:
|
De verplichte rapportage van gegevens door de jachtraden wordt eenvoudiger, en verloopt zelfs semi-geautomatiseerd, dankzij uw online invoering.
De indicatoren voor monitoring van de populaties worden regelmatiger bijgewerkt.
1- Online jachtoogsten invoeren, via Mijn Ruimte :
2- Het formulier indienen :
Bent u door de houder van het jachtrecht gevolmachtigd om zijn gegevens in te voeren ? Zorg ervoor dat u deze een volmacht laat ondertekenen die u bij het formulier voegt tijdens het invoeren (zie rubriek ‘Toelichtende documenten’ - delegatiemodel). Heeft u als jachtraad papieren formulieren (F1) ontvangen van uw leden om hun jachtoogsten aan te geven ? Voer de gegevens online in met het formulier in Mijn Ruimte en voeg het gescande papieren F1-formulier bij als volmachtdocument. |
- 27 FEBRUARI 2014. - Besluit van de Waalse Regering betreffende de erkennings- en werkingsmodaliteiten van de jachtraden (informele coördinatie van de SPW ARNE)
- 25 SEPTEMBER 2008. - Besluit van de Waalse Regering tot regeling van het vervoer van doodgeschoten grof wild met het oog op de traceerbaarheid (informele coördinatie van de SPW ARNE)
Formulaires
En ligne
-
Verzameling van jachtoogst- en wildsterftegegevens (Enkel in het Frans beschikbaar)
Mon EspaceCarte d'identité
Voor jachtrechthouders wiens jachtraad met cynégéweb werkt, hoeft het online formulier niet ingevuld te worden. De koppeling tussen het formulier en de grenzen van de territoria wordt gemaakt op basis van het vergunningsnummer. Zorg ervoor dat de houder van het jachtrecht, vermeld door de jachtraad voor het gebied, of zijn afgevaardigde, de gegevens codeert.